YouTube

3.100,00 kn
Okvirno. € 407,89
0,00 %
Promjena

INA ukratko

INA d.d. je srednje velika europska naftna kompanija s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji. INA Grupu čini više društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA d.d.

Izvan Hrvatske, INA upravlja međunarodnim portfeljem istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Segment djelatnosti istraživanje i proizvodnja bavi se istraživanjem, razradom i proizvodnjom nafte i prirodnog plina u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu (Angola, Egipat). Ključne kompetencije Segmenta djelatnosti rafinerije i marketing su nabava i prerada nafte, proizvodnja, distribucija i prodaja naftnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu. Segment upravlja dvjema rafinerijama, u Rijeci i Sisku. Segment djelatnosti trgovina na malo upravlja regionalnom mrežom od 441 benzinske postaje u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.


Zaštita interesa dioničara i stvaranje vrijednosti za njih, temeljna je zadaća Ine kao dioničkog društva. Kontinuirano vodimo računa o izvršavanju obveza u skladu sa zahtjevima koji proizlaze iz kotiranja dionica na burzama te održavamo i unapređujemo odnose s investitorima. Cijela struktura kompanije usmjerena je ka obavljanju tih zadataka na optimalan način.


 
 

INA-Industrija nafte d.d. Zagreb (INA, d.d.), dioničko je društvo u vlasništvu mađarske naftne kompanije MOL - Hungarian Oil and Gas Public Limited Company (49,08%), Republike Hrvatske (44,84%) i institucionalnih i privatnih investitora (6,08%).

Temeljni kapital Ine iznosi 9.000.000.000,00 kn i podijeljen je na 10.000.000 (deset milijuna) redovnih dionica kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi. Sve dionice su uplaćene u cijelosti i izdane s nominalnim iznosom od 900,00 kn po dionici.

INA je postala dioničko društvo 1993. godine, a 2003. godine 25% +1 dionica prodana je MOL-u Rt. Dvije godine kasnije 7% dionica (700.000) Ine preneseno je na Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Inicijalna javna ponuda 17% dionica Ine uspješno je predstavljena u studenom 2006. godine. Dionice su izlistane na Zagrebačkoj burzi te na Londonskoj burzi gdje je krenulo trgovanje globalnim potvrdama o deponiranim dionicama (GDR). Inicijalna ponuda Ininih dionica izazvala je veliki interes privatnih i institucionalnih investitora u Hrvatskoj te je potražnja za upis dionica višestruko nadmašila ponudu. Godine 2007.  prodaje se dodatnih 7% dionica zaposlenicima i bivšim zaposlenicima.