YouTube

60 godina Istraživanja i proizvodnje

Veliki jubilej – Inina 60. obljetnica sustavnog i profesionalnog istraživanja i proizvodnje nafte i plina - svečano je obilježen 2012. godine. Nekadašnji INA Naftaplin, današnji Segment djelatnosti istraživanje i proizvodnja nafte i plina, sinonim je za otkrića brojnih naftnih i plinskih polja.


Ukratko iz povijesti SD Istraživanje i proizvodnja/ INA Naftaplin:
 • Intenzivnije istraživanje i proizvodnja nafte i plina na tlu Hrvatske započeli su nakon Drugog svjetskog rata. Dotadašnja proizvodnja, od  polovice 19. stoljeća do osnutka Naftaplina, iznosila je oko 500.000 prostornih metara ekvivalentne nafte.
   
 • 1. siječnja 1952. osnovano je poduzeće za istraživanje i proizvodnju nafte i plina „Naftaplin“, u sastav kojeg su ušli: Proizvodnja nafte Gojlo, Proizvodnja nafte Šumečani, Poduzeće za elektrokarotažna mjerenja Zagreb i Materijalni servis Glavne direkcije za naftu i plin Zagreb.
   
 • U prvoj godini „Naftaplin“ je proizveo 102.000 t nafte, 6,3 milijuna prostornih metara prirodnog plina, a s 14 postojećih starinskih bušaćih garnitura izbušeno je 31.000 metara istražnih i eksploatacijskih bušotina. Već 25 godina kasnije (1977.) proizvodnja nafte dosegla je 2,8 milijuna tona, a prirodnog plina 911 milijuna prostornih metara.
   
 • Godine 1964. od poduzeća Naftaplin te rafinerija nafte u Rijeci i Sisku utemeljuje se Kombinat nafte i plina koji iste godine dobiva današnje ime: INA.
   
 • U 60 godina postojanja tvrtke Naftaplin, odnosno Inina Sektora djelatnosti istraživanje i proizvodnje nafte i plina,  opremljeno je i pušteno u rad 45 naftnih i 30 plinskih polja, izgrađeno oko 4.500 istražnih i razradnih bušotina ukupne dubine oko sedam milijuna metara, oko 1200 proizvodnih naftnih bušotina s preko 4 000 km raznih cjevovoda te preko 200 proizvodnih plinskih bušotina te naftaških objekata i postrojenja.
   
 • Do današnjih dana, Naftaplinova proizvodnja činila je i čini između 50 i 60 posto domaće proizvodnje ukupne primarne energije, a tvrtka je dala nemjerljiv doprinos regionalnom i lokalnom razvoju diljem Hrvatske.
   
 • Naftaplin i njeni djelatnici dali su velik doprinos tijekom Domovinskog rata. U Naftaplinskoj zgradi u Šubićevoj usvojena je, 8. listopada 1991., povijesna odluka Hrvatskoga sabora o prekidu državno pravnih sveza s republikama bivše Jugoslavije. Devetnaest djelatnika Naftaplina dalo je život za domovinu. Tijekom rata od 34 naftna polja radilo je njih svega 22. Okupirana su naftna polja Đeletovci, Ilača i Privlaka. I u tim uvjetima, Naftaplin je osiguravao dovoljne količine nafte i plina te davao ogromnu pomoć, materijalnu, financijsku i humanitarnu.