YouTube

Aktivnosti u inozemstvu

Od osnutka do danas, INA je poslove istraživanja i proizvodnje nafte i plina obavljala u dvadeset država diljem svijeta. U ovom trenutku poslujemo u Angoli i Egiptu, dok je poslovanje u Siriji obustavljeno do prestanka okolnosti „više sile“.

U aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Egiptu sudjeluje od 1989.,a posjedujemo udjele na četiri razradne koncesije u Zapadnoj pustinji i jednoj istražnoj koncesiji u Delti Nila. INA je 100-postotni operater na razradnim područjima Sidi Rahman i Rizk na koncesiji East Yidma, dok na četiri ostale koncesije (RasQattara, West Abu Gharadig, North Bahariya i Disouq) nema status operatora, već je partner. Proizvodnja u Egiptu u 2014. doprinijela je rezultatima INA Grupe s 2,0 boe/dan, na tri koncesije na kojima INA nije operator. Ulaganja u 2014. godini,primarno su bila usmjerena na bušenje i rudarske radove u cilju povećanja proizvodnje. Udio Ine u proizvodnji u 2014. godini bio je 8% veći negoli u 2013. zbog povećane proizvodnje na koncesijama North Bahariya i East Yidma. Intenzivna i uspješna bušaća kampanja na koncesiji North Bahariya, odrazila se na povećanje proizvodnje. Na koncesiji East Yidma, povećana proizvodnja rezultat je porasta Inina udjela (s 29% na 58%) kao i porasta proizvodnje.

INA je u djelatnosti istraživanja i proizvodnje u Angoli prisutna od 1981. godine, a sudjeluje u aktivnostima istraživanja, razrade i proizvodnje
na dvije koncesije, sve na odobalnom Bloku 3. INA nema status operatora već je partner s različitim postocima udjela u koncesijama i proizvodnji. U 2014. godini, Inin udjel u proizvodnji u Angoli na koncesiji na kojoj nije operator, iznosio je 1,2 mboe/dan. U cilju povećanja proizvodnje, radovi su bili usmjereni na održavanje postrojenja.

Uspješno poslovanje u Siriji koje je trajalo od 1998. godine do veljače 2012. privremeno je obustavljeno zbog Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku.  Najveći dio ulaganja u inozemstvu posljednjih godina bio je usmjeren na Siriju, gdje smo sudjelovali u istraživačkim aktivnostima i proizvodnji na poljima Jihar i Palmyra pri čemu je vrhunac proizvodnje ostvaren u 2011. godini. 

INA je prisutna u inozemstvu i putem Crosca, STSI-ja i drugih tvrtki kćeri, članica INA Grupe.