YouTube

Aktivnosti u Hrvatskoj

INA je snažno posvećena svojim istraživačkim i proizvodnim aktivnostima u Hrvatskoj i trenutačno je jedina kompanija koja raspolaže potrebnom opremom, iskustvom, znanjem i projektima koji mogu ubrzati istražne aktivnosti u Hrvatskoj.
 
Ponosni smo na rezultate svog rada - u posljednjih pet godina izbušeno je 13 bušotina, otkrili smo tri kopnena naftna polja i jedno manje plinsko offshore polje te smo potvrdili plinsko-kondenzatno polje na granici Hrvatske i Mađarske. U 2013. smo indicirali nekoliko novih nalazišta koja tek treba ispitati, dok smo početkom 2014. pokrenuli radove na projektu Međimurje kako bismo priveli proizvodnji tri veća plinska polja, a s novim aktivnostima u Panonu nastavljamo i u narednim godinama.
 
Na sjevernom Jadranu prisutni smo još od 90-ih godina prošlog stoljeća, a proizvodnja je započela 1998. godine. Istraživačke aktivnosti na ugovornim područjima Sjeverni Jadran i Aiza Laura odvijaju se u suradnji s talijanskom naftnom kompanijom Eni putem zajedničke operativne kompanije INAgip. Od početka projekta u njega je uloženo više od milijardu dolara.
 
Najvažnije aktivnosti u 2014.
Ukupna kapitalna ulaganja SD Istraživanje i proizvodnja u 2014. iznosila su 1.048 milijuna kuna, od čega je u Hrvatsku investirano 899 milijuna kuna.

Vezano za istražne aktivnosti u kopnenoj Hrvatskoj, izbušene su tri „konvencionalne“ istražne bušotine. Istražna bušotina Hrastilnica-4 dokazala je zasićenje ležišta ugljikovodicima. Vezano za "nekonvencionalne" projekte u Hrvatskoj, druga faza kampanje stimuliranja uspješno je provedena na tri bušotine: Iva-2Du, Peteranec-4 i Žutica-249Du.

Izrada nove razradne bušotine Gola-10 započela je u ožujku 2014. S ciljem postizanja planiranog iscrpka, održavanja proizvodnje i produžetka ekonomski isplativog vijeka eksploatacije polja u zreloj fazi proizvodnje, razradne aktivnosti su se odnosile na niz uspješno obavljenih rudarskih radova u bušotinama koji su rezultirali većom proizvodnjom nafte u odnosu na 2013. te manjim prirodnim padom proizvodnje na zrelim poljima.

Plinske bušotine polja Bilogora, opremljene u okviru prve faze Projekta Bilogora, puštene su u probnu proizvodnju u listopadu. Cilj Projekta Bilogora je, izgradnjom proizvodnog i sabirno-otpremnog sustava, omogućiti proizvodnju plina i kondenzata na eksploatacijskim poljima Bilogora i Bačkovica.

Putem zajedničke operativne kompanije INAgip, INA i Eni završili su razradnu kampanju plinskog polja Ika JZ. Projekt je obuhvaćao bušenje i proizvodno opremanje četiri bušotine. Tijekom godine izvedeno je projektiranje, izgradnja i ugradnja nadgrađa platforme Ika JZ s procesnom opremom. Probna eksploatacija plina na polju Ika JZ započela je 27. studenog 2014. Izbušena je i proizvodno opremljena bušotina Ika A-4 Hor.

INA je u partnerstvu s kompanijom Edison putem zajedničke operativne kompanije EDINA započela eksploataciju plina iz plinskog polja Izabela.