YouTube

INA Klub volontera

U povodu obilježavanja Europske godine volontiranja, INA je 2011. pokrenula Projekt korporativnog volontiranja svojih zaposlenika. INA Klub volontera osnovan je s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, truda, znanja i vještina za opću dobrobit. Klub danas broji 737 člana, a broj se povećava iz godine u godinu.

Do kraja 2015. Klub je odradio ukupno 9.880 sati korporativnog volontiranja u gotovo svim krajevima Hrvatske pri čemu su pomagali djeci, starijima i nemoćnima, socijalno ugroženima, zapravo, svima kojima je pomoć bila potrebna. Sami ili u sklopu zajedničkih akcija sudjelovali su u brojnim akcijama čišćenja podmorja, pošumljavanja, uređivanja zapuštenih površina. U prvoj polovici 2014. godine kreirana je aplikacija na Ininoj facebook stranici kojom fanovi mogu predlagati projekte i tražiti sudjelovanje Ininih volontera.

INA Klub volontera nagrađen je od strane Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva na području Slavonije i Baranje, za 2010. i 2012. godinu te Posebnim priznanjem za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva, za 2014. i 2015. godinu.
INA potpisala Povelju o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem

INA je, uz još dvadesetak tvrtki, udruga i obrazovnih institucija, 4. rujna 2015., potpisala Povelju o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem. Predstavljanje i potpisivanje Povelje organizirali su Mreža mladih Hrvatske, Volonterski centar Zagreb i Sveučilište u Rijeci, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca.
Poveljom se poslodavce i obrazovni sektor potiče na priznavanje i vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem. Na taj se način usvajaju standardi i dobre prakse u procesima zapošljavanja, profesionalnog usavršavanja i napredovanja na radnom mjestu koji počivaju na prepoznavanju važnosti volontiranja te njegovih dobrobiti za pojedince, organizacije, zajednice i cjelokupno društvo.

Potpisivanjem Povelje INA je izrazila spremnost za razvijanje dobrih praksi u vrednovanju volontiranja kako pri zapošljavanju tako i u profesionalnom napredovanju te kroz poticanje i vrednovanje volonterskih napora svojih zaposlenika.

Akcije u 2016.
11.2.2016. Zagreb – Društvo „Naša djeca“, Opatija
Inini volonteri, zajedno s članovima Društva „Naša djeca“ Opatija, u Društvenom domu u Lovranu uredili su prostoriju koju je Društvo ranije koristilo za Dječje forume, a sada zbog služi kao skladište za rekvizite, dječje radove, stara računala i slično. Budući da sele u novi prostor, bilo je potrebno raščistiti ovaj stari prostor i obnoviti dio stvari koji će preseliti u novi.

17.3.2016. Humanitarno sakupljanje igračaka
Studentska udruga eStudent, s kojom INA partnerski surađuje,  uputila je poziv za uključivanjem zaposlenika u humanitarni projekt u sklopu kojeg se prikupljaju igračke za djecu bez roditeljske skrbi iz dječjeg doma Duga (http://www.duga-zagreb.hr/). Tako su Inini volonteri sa predstavnicima udruge eStudent u predvorju Središnjeg poslovnog objekta u Zagrebu prikupljali igračke, koje će biti isporučene djeci bez roditeljske skrbi.

18. 3. 2016. Zagreb – Dan otvorenih vrata
 INA Klub volontera ugostio je Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama „Srce“ iz Sv. Ivana Zeline. Organizirana je kreativna radionica na kojoj su volonteri i predstavnici Udruge izrađivali uskrsne suvenire i ukrasne predmete.

20.3.2016. Zagreb – Svjetski dan sindroma Down
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, koji se slavi 21. ožujka, zagrebačka Udruga za sindrom Down organizirala je, uz podršku Ine i Ininog kluba volontera, tradicionalni humanitarni koncert „Sunčana strana dlana“ na zagrebačkom Zrinjevcu. Koncert je i ove godine realiziran uz pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Grada Zagreba, Zagrebačke županije te Ministarstva socijalne politike i mladih. Udruga za sindrom Down- Zagreb ovom je prilikom uručila zahvalnicu g. Zoltánu Áldottu, predsjedniku Uprave Ine, za kontinuiranu podršku koju INA pruža projektima i inicijativama koje za cilj imaju pomoć osobama s Down sindromom.

Akcije u 2015.

17.12.2015. Centar za autizam Dubrava, Zagreb
Inin menadžment  volontirao je u Centru za autizam gdje je, zajedno s korisnicima centra, sudjelovao u kreativnoj radionici, a uređivao se i okoliš Centra.

27.11.2015. Đurđevački pijeski
Volonteri su sudjelovali u ređenju zaštićenog područja i rezervata bioraznolikosti Đurđevečki pijeski.

6.11.2015. Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Krapinsko-zagorske županije
Volonteri su sudjelovali u kreativnoj radionici na kojoj su se izrađivali božićni ukrasi namijenjeni projektu "Božić s Inom".

27.10.2015. Udruga "Krila – terapijsko jahanje" Sesvete
Čišćenje šume od granja i niskog raslinja kako bi se teren koristio za slobodno kretanje konja koji služe za terapiju.

23.10.2015. ŠRC Jarun
Uređenje, bojanje, čišćenje područja ŠRC Jarun, naglasak na dijelu koje je prilagođeno osobama s invaliditetom.

12.10. 2015. OŠ Jurja Habdelića i OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica
Projekt "Svi na igrališta": uređenje osnovnoškolskih igrališta u dvije velikogoričke škole. Inini volonteri sudjelovali su u bojanju postojećih sprava, sadnji voćaka i pri sastavljanju novih sprava za igru.

7.10.2015.Udruga za celijakiju Rijeka
Kreativna i edukativna radionica s djecom vrtićkog uzrasta na temu celijakije.

1.10.2015. Udruga "Krila – terapijsko jahanje" Sesvete
U sklopu projekta Spajalica volonteri su pomagali u čišćenju prostora budućeg vanjskog jahališta i prostora oko gospodarskih zgrada.

29.9.2015. –  Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet
U sklopu projekta Hrvatske udruge za školovanje pasa i mobilitet , „Pogled u tamu“, održana je donatorska šetnja s psima vodičima u Zagrebu, od Cvjetnog trga do Muzeja za umjetnost i obrt,a pridružili su se i članovi INA Kluba volontera. Volonteri su s povezom preko očiju i uz pomoć psa vodiča demonstrirali kretanje kroz grad uz svladavanje prometnih prepreka.

29.9.2015. –  Medulićeva – projekt „Naš prostor za vaše ideje“
U suradnji s nekoliko neprofitnih Udruga koje su na korištenje dobile Inine prostorije u Medulićevoj 34, Inini volonteri su ukrašavali, bojali i ocrtavali zajedničke prostorije i hodnik zgrade. Više od 30 „crtača“ svojim radovima dalo je prostoru novu dimenziju i uljepšalo boravak članovima udruga i njihovim posjetiteljima.

22.9.2015. – Park prirode Medvednica – Kraljičin zdenac i Medvedgrad
Inini volonteri pomogli su u održavanju infrastrukture u Parku prirode Medvednica: čistili su i uređivali pristupne puteve do Medvedgrada, unutrašnje i vanjske prostore na toj lokaciji te dio staze oko Kraljičinog zdenca. 

3.7.2015. – Dječji vrtić Varaždin, objekt Biškupec, pobjednik facebook glasovanja
Prijedlog upućen putem Inine facebook stranice i aplikacije INA Kluba volontera za uređenje Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Biškupec, prikupio je najviše lajkova Ininih fanova u konkurenciji triju prijedloga. Inini volonteri uredili su dvorište, sastavljali i bojom osvježavali postojeće i nove sprave za igranje čime su razveselili mališane koji trenutno borave u vrtiću, a zasigurno će razveseliti i djecu koja se vrate u vrtić nakon ljetnih praznika.

11.6.2015. Zeleni pojas: INA Klub volontera u Pitomači
INA Klub volontera održao je volontersku akciju u Pitomači, kao dio programa Zeleni pojas 2014., u sklopu kojeg je INA srednjoj školi Stjepana Sulimanca iz Pitomače, donirala sredstva za projekt „Oplemenimo boravak u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav“. Projektom je predviđeno uređenje zelenog odmorišta na lokaciji Eko centra „Banov brod“, koji se nalazi u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav (proglašen od strane UNESCO-a).
30.5.2015. Lička ekološka akcija, GospićAkcija vezana za Zeleni pojas, projekt SOS za Park šumu Jasikovac čiji cilj je zaštita parka od daljnjeg propadanja i njegovo uređenje. Uređivala se staza, postavljali stalci za bicikle, klupe i stolovi te spremnici za otpad. 16.5.2015. Zeleni pojas: GEA – Aktivna ekologijaČlanovi INA Kluba volontera i udruge GEA-aktivne ekologije, proveli su radno subotu u Bijelom Klancu u Općini Krnjak kako bi zajedničkim snagama, u sklopu Ininog projekta Zeleni pojas, obnovili staru vodenicu s mlinom. Vodenica i okoliš zatečeni su u zapuštenom stanju te su Inini zaposlenici sa zadovoljstvom sudjelovali u obnovi ovog jedinstvenog ambijenta. Iz jezerca, koje se nalazi uz vodenicu, izvučeni su truli trupci, granje i zaraslo bilje, a na vodenici je skinut stari crijep, kako bi se zamijenile dotrajale letve i grede te postavio novi.13.5.2015. Zeleni pojas: Inini volonteri uređivali okoliš na LastovuČlanovi INA Kluba volontera, među kojima je bio i Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, sudjelovali su u volonterskoj akciji uređenja okoliša na otoku Lastovo, u sklopu Ininog programa „Zeleni pojas“. Riječ je o akciji vezanoj za projekt Udruge vinara i maslinara "Rukatac i piculja": „Uređivanje okoliša Lokve u polju Lokavije i pristupnih ulaznih putova u podnožju naselja Lastova“.
U polju Lokavije uređivao se okoliš, sanirali pristupni putovi, obnavljali suhozidi, kosila trava, uklanjala zemlja, trava i nisko raslinje u dijelu vinograda. Vrijedni volonteri i predstavnici Udruge vinara i maslinara obavili su značajan posao kako bi očuvali i zaštitili jedinstvene sorte vina i maslina na ovom području.11.5.2015. Volonterska akcija u SOS Dječjem selu LadimirevciPrigodom dodjele donacije kojom je INA, kao zlatni donator, pružila podršku kući Trešnja u SOS Dječjem selu Ladimirevci i kući Različak u SOS Dječjem selu Lekenika,  INA Klub volonteraodržao je  kreativne radionice s djecom iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Uz zabavu i druženje, i djeca i volonteri stekli su nove prijatelje i neke nove vještine.30.4.2015. Zeleni pojas: INA Klub volontera u Botaničkom vrtuU sklopu natječaja za program Zeleni pojas 2014., INA je Botaničkom vrtu donirala sredstva za rekonstrukciju prostora za uzgoj močvarnog bilja i vodenih staništa. INA Klub volontera pomagao je u proljetnom uređenju Botaničkog vrta.Volonterska akcija u Botaničkom vrtu održana je uz sudjelovanje dvadesetak Ininih volontera koji su plijevili korov u arboretumu, malčirali tlo oko mladog drveća i pomagali u drugim proljetnim vrtlarskim poslovima, a detaljno su upoznati i s projektom obnove močvarnog dijela Sistemskog vrta. 27.4.2015. Zeleni pojas: Udruga Ozana Zagreb – „Ne vunu u šumu“U sklopu Zelenog pojasa 2014. INA je odobrila sredstva udruzi Ozana za projekt „Ne vunu u šumu“ (Udrugae "Ozana") čiji cilj je očistiti šumu u okolici sela Pesak općine Krašić. Udruga Ozana osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Volonteri Ine sudjelovali su u kreativnoj radionici u sklopu koje su, s korisnicima Udruge, prikupljenu odbačenu vunu prali, čistili, pa nakon toga bojali i od izrađivali ukrasne premete i suvenire.14.4.2015. Zeleni pojas: INA Klub volontera u PopovačiU sklopu Zelenog pojasa 2014., INA Klub volontera pomogao je Udruzi za rehabilitaciju i resocijalizaciju duševnih bolesnika pri Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača pri uređenju terapijskog vrta koji će, između ostalog, služiti i kao inovativna metoda učenja socijalnih vještina kod bolesnika s psihičkim bolestima i poteškoćama. Uz Inine volontere, svoj rad i trud uložili su i pacijenti NPB Popovača, kao i stručno osoblje Udruge. U terapijskom vrtu postavljene su svježe obojane žardinjere, koševi za otpad i klupe za sjedenje, a posađeno je i cvijeće.10.4.2015. INA Klub volontera pomaže Centar za autizam Kao jedna u nizu akktivnosti koje je INA ove godine poduzela prigodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, INA Klub volontera sudjelovao je u uređenju okoliša u Centru za autizam, kako bi korisnicima osigurali  ljepše i ugodnije okruženje.20.3.2015. Udruga za sindrom Down Međimurske županijeObilježavajući Svjetski dan sindroma Down u Čakovcu, u Udruzi za sindrom Down Međimurske županije održana je kreativna radionica na kojoj su, uz Inine volontere, sudjelovala djeca i roditelji.  Kreativno umijeće i podršku Udruzi iskazao je i Filip Ude, osvajač srebrne olimpijske medalje u gimnastici u Pekingu 2008. godine, koji se sa suprugom odazvao pozivu Udruge i Ininih volontera. 22.3.2015. Humanitarni koncert „Sunčana strana dlana“ – Udruga sindrom Down ZagrebPovodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, koji se slavi 21. ožujka, zagrebačka Udruga za sindrom Down- Zagreb organizirala je, uz podršku Ine i Ininog kluba volontera, humanitarni koncert „Sunčana strana dlana“ na Zrinjevcu na kojem su pred mnogobrojnom publikom nastupili poznati pjevači.  INA i Inin Klub volontera sudjelovali u pripremama i organizaciji koncerta.5.3.2015. Vukovar – Društvo za osobe s invaliditetom „Podunavlje“Volonteri Ine iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Beničanaca i Zagreba sudjelovali su u kreativnoj radionici u Društvu „Podunavlje“ u Vukovaru.  Voditeljice i moderatorice kreativne radionice bile su Nikolina Musulin i Ivana Vuković, učenice 4. razreda osnovnih škola iz Vukovara, inače volonterke u Društvu „Podunavlje“.3. 3. 2015.  Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Na akciji upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, koju je INA organizirala u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina i Ininim Klubom volontera, 59 Ininih zaposlenika upisalo se u Registar i na  taj se način pridružilo obitelji od preko 47.000 građana Hrvatske koji su upisani u međunarodni Registar od 2006. godine. Zahvaljujući  hrvatskom registru, priliku za novi život dobile su 44 osobe.10. 2. 2015. Dječji vrtić Zapruđe, ZagrebHladan zimski dan volonteri su iskoristili za bojanje zidova glavnog ulaza u jaslički dio vrtića, koji dugo nije bio renoviran. Svi su bili zadovoljni i sretni što su djeci pružili vedriji, veseliji i „vrlo žut“ ulazak u jaslice - što je posebno razveselilo mališane.
Inače, na Ininoj facebook stranici u tijeku je izbor između triju projekata koje će - ovisno o broju lajkova - odabrati INA Klub volontera za jednu od budućih akcija: pomoć Udruzi za terapijsko jahanje, pomoć Azilu Dumovec ili gradnja igrališta u Dječjem vrtiću Varaždin.
 
Akcije u 2014.

15.10.2014. Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama „Krapina“ - Đurmanec

Posjetom Društvu za pomoć metalno retardiranim osobama „Krapina“ u novoobnovljenoj kući u za poludnevni boravak u Đurmancu, Inini volonteri pomogli su u postavljanju nove kuhinje, koja će boravak  u kući  učiniti ugodnijim i sadržajnijim. Uz postavljanje novih elemenata kuhinje, volonteri su pomagali i u izradi suvenira i ukrasnih predmeta čijom se prodajom Društvo dodatno potpomaže.

19.11. 2014. Uređenje poučne staze Bliznec
Članovi INA Kluba volontera, u suradnji s Parkom prirode Medvednica, organizirali su volontersku akciju obnove i uređenja poučne šumske staze Bliznec uz istoimeni potok. U akciji je sudjelovalo 80 Ininih zaposlenika. Očišćena je i uređena šetnica i okoliš te su obnovljene poučne ploče. Inače, šumska staza Bliznec prva je poučna staza u Hrvatskoj u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.
 
2.10.2014. Udruga mladih Banove Jaruge
Još jedan projekt koji je izabran putem Inine facebook stranice. Projekt je na glasovanju na facebook stranici dobio najviše glasova, pa su članovi INA kluba volontera i mladi Banove Jaruge uredili park kod željezničkog kolodvora u Banovoj Jarugi, gdje će postaviti i spravu za dječju igru.
 
7.8.2014. Sportsko-kulturna Udruga „Peski“ (SKUP) – Đurđevac
Radovi na uređenju sportskog parka Peski, projekt kojeg su odabrali facebook fanovi glasovanjem putem aplikacije INA Kluba volontera.  Obavljeni su radovi na uređenje tribina, pripremio se teren za postavljanje mreže iza golova, čistio okoliš, pripremalo se za bojanje ograde i dječjih sprava. Inini volonteri su u suradnji s predstavnicima Udruge Peski i građanima Đurđevca započeli radove na igralištu čija se kompletna obnova i stavljanje u funkciju očekuje sredinom rujna.

30.7.2014. Dječji vrtić Sisak Stari
Na javni poziv Grada Siska, odnosno ravnateljice Dječjeg vrtića Sisak Stari odazvao se i INA Klub volontera, koji je obojio zidove, stolariju i osvježio dvorišne sprave za igranje, kako bi djecu i roditelje nakon povratka s godišnjih odmora dočekalo novo, ljepše i sigurnije okruženje.

17.7.2014. Dječji vrtić Mali prijatelji - Samobor 
Jedan od prijedloga koji je došao putem Inine facebook stranice prepoznat je i od INA Kluba volontera, gdje se s djecom i „tetama“ uređivao vrt, dvorište i sprave za igranje. Još jedno druženje koje će svima ostati u lijepom sjećanju.


22.5.2014. OŠ Ivana Gorana Kovačića – Petrinja Gora
INA Klub volontera je, na temelju glasanja preko Inine facebook stranice, odabrao i uredio igralište OŠ "Ivana Gorana Kovačića" iz Petrinje. Zajedno sa zaposlenicima škole, profesorima i učenicima, Inini volonteri stvorili su sigurno okruženje za djecu koja moći bezbrižno uživati u aktivnostima na otvorenom.

21.-25.5.2014. Prikupljanje pomoći za poplavom ugrožena i potopljena područja u Slavoniji
INA Klub volontera organizirao je na četiri lokacije prikupljanje humanitarne pomoći (Rijeka, Osijek, Sisak i Zagreb) za sugrađane s poplavljenih područja. Prikupljena je znatna pomoć u odjeći, hrani za djecu, higijenskim potrepštinama i vodi, a sva je pomoć predana Crvenom križu i Ministarstvu socijalne politike i mladih. Dio je predan u Zagrebu, Sisku i Osijeku, a dio je s konvojem, koji je organizirala INA, dostavljen u Vinkovce i Županju.

30.4.2014. Sesvete – Gradski vrt – uređenje Urbanih vrtova i sadnja bilja
Mali, ali vrijedni dio članova INA Kluba volontera odazvao se pozivu gradskih vlasti grada Zagreba i Sesveta, te su uz mnoge osobe iz javnog života grada pomogli u uređivanju gradskih vrtova u Sesvetama koje će građani dobiti na korištenje.
 
26.4.2014. Zelena čistka – Republika Hrvatska (Zagreb, Rijeka, Sisak, Daruvar)
Uklanjajući glomazni i ostali otpad s divljih odlagališta na području Daruvara, Siska, Rijeke i Zagreba INA Klub volontera pridružio se Ekološkoj akciji „Zelena čistka“.Ova humanitarna akcija provodi se kao dio velike globalne akcije „Očistimo svijet 2014.“ koju je podržao i predsjednik RH Ivo Josipović.

12.3.2014. – Rijeka, Udruga za sindrom Down
Volonteri Ine su s roditeljima i djecom okupljenom u Udruzi „Rijeka 21“ ukrašavali i ocrtavali platnene vrećice, koje su povodom Međunarodnog dana Down sindroma,  članovi udruge prodavali na proljetnom sajmom na Korzu i tako prikupljali sredstva za rad Udruge.

17.2.2014. – Letovanić, općina Lekenik
 
Dostava humanitarne pomoći poplavljenom području. Načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović, zahvalio je na pruženoj pomoći i podršci naglašavajući kako je INA među prvima priskočila u pomoć.


14.2.2014. Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice
Po prvi puta u Krapinsko-zagorskoj županiji, volonteri Ine uputili su se u osnovnu školu pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, gdje su se najprije  družili s djecom vrtićkog uzrasta uz igru, pjesmu i ples. Potom su volonteri s polaznicima škole izrađivali suvenire i ukrasna srca, a od svega je važnija činjenica, koju je istaknuo i ravnatelj škole, kako takva druženja pomažu u socijalizaciji i razvijanju komunikacijskih vještina djece s posebnim potrebama.


27.1.2014. Volonteri priskočili u pomoć
Inini su volonteri u OŠ "August Šenoa" u Zagrebu pomogli u čišćenju snijega i leda na prilazu školi i tako osigurali bezbrižan dolazak učenika i nastavnika na nastavu. Radilo se ujutro, u 6:30 sati, na  -7°C. Ovoj se akciji pridružio i Večernji list.
 
 

Akcije u 2013. 

Travanj 2013. 

Inini volonteri s područja Regije Split, u suradnji s Hrvatskim šumama,  organizirali akciju pošumljavanja područja u blizini Inine benzinske postaje Kozjak – sjever. Akcija je komunicirana i putem Inine Facebook stranice te je ostvarena interaktivna kampanja  - za fanove koji su ostavljali komentar posađena je sadnica s njihovim imenom.  


Rujan 2013.
INA Klub volontera pridružio se široj društvenoj kampanji „Hrvatska volontira!“ koja se odvijala diljem Hrvatske u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara  te je sudjelovao u ekološkoj akciji u Rijeci i cjelodnevnoj akciji u Domu za odgoj djece i mladeži Zagreb. U istom tjednu Inini volonteri su u Udruzi invalida Križevci, zajedno sa članovima Udruge izrađivali ukrasne predmete, a u OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću pomagali pri uređenju okoliša, sadnji bilja pripremnim radovima za botanički vrt.
 
Volonteri iz Rafinerije nafte Rijeka pridružili su se Međunarodnoj ekološkoj akciji čišćenja „Zelena čistka“, velikoj akciji čišćenja plaže Kantrida, čišćenju na lokaciji Kraljevica te akciji čišćenja i uređenja okoliša dječjeg vrtića „Morčić“ u Rijeci.
 
INA Klub volontera nominiran je u 2013. godini za Nagradu za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva 
Akcije u 2012.
INA Klub volontera dobitnik je Volonterske nagrade za 2012. godinu u kategoriji doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva na području Slavonije i Baranje, koju dodjeljuje Volonterski centar Osijek uz podršku Savjeta za razvoj volonterstva kojeg čine ugledni pojedinci iz lokalne zajednice.
 
Ovo je druga nagrada za INA d.d. u  području volonterstva. Prije dvije godine INA je dobila nagradu Volonterskog centra Osijek za volontersku akciju bojanja ograda kuća u SOS Dječjem selu Ladimirevci.

 
21.09. 2012. Inini volonteri obilježili svoju prvu godišnjicu
Volonterskom akcijom čišćenja podmorja na području Žurkova, Podurinj, u blizini Rafinerije nafte Rijeka, Inini su volonteri obilježili prvu godišnjicu čime su se i simbolično uključili u akciju „Hrvatska volontira“. Profesionalni ronioci Kluba podvodnih sportova Kostrena čistili su podmorje izbacujući otpad na obalu gdje su ga Inini volonteri razvrstavali te organizirali daljnje odlaganje.
 
10. 07. 2012.  Uređenje geološkog spomenika prirode Rupnica
Uz stručno vodstvo djelatnika Parka prirode Papuk Inini su volonteri sudjelovali u akciji. Petnaestak je volontera, koji su za ovu prigodu stigli iz Zagreba i Osijeka, zajedno s djelatnicima Parka prirode, uređivalo okoliš, informativne table te poučnu stazu na ovom jedinstvenom geološkom lokalitetu koje je još davne 1948. godine proglašeno prvim zaštićenim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj.

17. 07.2012. U šumi Žutica volonteri uređivali Lugarnicu Pleso i informativne ploče
U suradnji s Udrugom za zaštitu okoliša Ivanić Grad i Šumarijom Novoselec Inini su volonteri uređivali Lugarnicu Pleso i informativne ploče. Također su na lokalitetu ŽU – 117 postavili novu informativnu ploču na kojoj je opisana povijest i proces proizvodnje nafte jer je ovaj lokalitet, osim po prekrasnoj šumi, poznat i kao jedan od najznačajnijih mjesta za razvoj istraživanja i proizvodnje nafte u Hrvatskoj. Inini su volonteri svojom predanošću i marljivošću još jednom iznenadili domaćine, a obišli su i staništa dabrova te uz vodstvo revernika Šumarije Novoselec saznali mnogo o samoj flori i fauni šume Žutica.
 
Inini volonteri su u Osječko-baranjskoj županiji djecu iz pet dječjih vrtića s područja općina Đurđenovac, Koška, Marijanci, Bizovac, Valpovo i Donji Miholjac vodili u kazalište te su s djecom sudjelovali u interaktivnim radionicama.
 
Travanj 2012., akcija Zelena čistka u organizaciji općine Kostrena
Povodom Dana planeta Zemlja volonteri su sudjelovali u akciji Zelena čistka u organizaciji općine Kostrena.
U svibnju, u organizaciji National Geographica Hrvatska, Javne ustanove Maksimir te Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, a pod pokroviteljstvom INA Kluba volontera održana je volonterska akcija čišćenja 5. maksimirskog jezera. Akciji se odazvalo oko 300 volontera koji su u uspješno očistili jezero, ali i uredili okoliš oko jezera u zagrebačkom parku Maksimir. INA Klub volontera i ovaj se put aktivno uključio u volontersku akciju; članovi INA Kluba volontera, Inini zaposlenici i njihove obitelji prepoznali su vrijednost ove akcije i doprinijeli čišćem okolišu parka Maksimira – zelenog srca Zagreba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji u Rafinerijskom Domu u sisačkoj rafineriji organizirano je kazališno gostovanje i različite kreativne radionice za djecu vrtićke dobi s područja općina Kutina, Lipovljani, Popovača i Velika Ludina.

26. 11. 2012. Inini volonteri u Malom domu u Zagrebu
Inini volonteri posjetili su dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži, Mali dom, u Baštijanovoj ulici u Zagrebu. Tamo su u suradnji s osobljem i korisnicima Centra sudjelovali u izradi predmeta od gline, božićnih ukrasa i čestitk, prirodne kozmetike;a uređivali su i unutrašnji vrt.

27. 11. 2012.  Akcija u Maloj kući u Petrinji
U Maloj kući u Petrinji održana je volonterska akcija INA Kluba volontera tijekom koje su rafinerijski volonteri bojali balkonsku ogradu u  Maloj kući u kojoj  djeluju Udruga osnovana s ciljem pomaganja djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom te osoba s utvrđenim tjelesnim oštećenjem. Udruga radi devet godina i  okuplja 232 člana s područja cijele Sisačko-moslavačke županije.

28.11. 2012. Udruga za sindrom Down 21 Rijeka
Riječki je ogranak INA Kluba volontera volontirao u Udruzi za sindrom Down 21 Rijeka gdje su s osobljem i štićenicima bojali vrećice koje će Udruga prodavati uoči Božića na štandovima na Korzu.

 
Akcije u 2011.

 
U 2011. Inin klub volontera sudjelovao je u najvećoj hrvatskoj volonterskoj manifestaciji “Hrvatska volontira“ te u obilježavanju Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca. Inini zaposlenici su volontirali u Centru za rehabilitaciju Zagreb i Rijeka, u Centru za autizam, Udruzi za sindrom Down Zagreb, Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak, Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj, Domu za djecu Ivana Brlić Mažuranić u Rijeci i Klubu Žabica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Grada Siska.